Wat is er te zien tijdens het Holland Dahlia Event?

Wat is er te zien tijdens het Holland Dahlia Event?

Tijdens het Holland Dahlia Event van 21 t/m 23 augustus, zijn vakgenoten uit de hele wereld welkom op negen locaties om het assortiment te komen bezichtigen. Honderden soorten Dahlia’s zijn te bewonderen, waarbij vorm, bladstructuur, hoogte en nog veel meer te vergelijken is met elkaar. Waar is wat te zien tijdens dit evenement?

Assortiment samenstellen

Het Holland Dahlia Event is voor exporteurs en handelaars de perfecte gelegenheid om het nieuwe assortiment samen te stellen. In Nederland concentreert het voornaamste teelt- en handelsgebied voor de Dahlia zich tussen Leiden en Haarlem, waar ook de belangrijkste bloemenkwekers, knollenkwekers en knollenexporteurs zijn gevestigd. Dit maakt het eenvoudig om tijdens het Holland Dahlia Event meerdere bedrijven op één dag te bezoeken. Deze bedrijf zetten hun deuren open voor bezoekers:

1. Ariko dahliavermeerdering en veredeling
In 1974 startte Ariko dahliavermeerdering en veredeling met de teelt van een breed assortiment bloemen. Dit betrof onder andere dahlia’s en in het bijzonder snijdahlia’s. Vanaf 1999 is daar het kruisen van snijdahlia’s aan toegevoegd. In de showtuin is een grote hoeveelheid nieuwe kleuren en typen snijdahlia´s te zien.

2. CNB
Tijdens het evenement worden bij bemiddelingsbureau CNB ruim 600 verschillende Dahlia cultivars getoond in de showtuin. Hier is de grootste collectie van het beschikbare handels assortiment te zien. De collectie is daarnaast ook nog aangevuld met nieuwe cultivars. De locatie van de CNB Dahlia showtuin is bij De Tulperij.

3. De Tulperij
Bij De Tulperij is de showtuin van het CNB te zien met 600 soorten dahlia’s van de Nederlandse kwekers. De Tulperij geeft informatie aan consumenten en vertelt over de groei en bloei van de Dahlia. De showtuin is open van 1 augustus t/m 12 oktober. In deze periode worden verschillende consument gerelateerde activiteiten georganiseerd.

4. Fa. J. van der Linden
Kwekerij fa. J. van der Linden is een familiebedrijf met een lange geschiedenis in de dahliateelt. Al in 1920 werd gestart met de bloementeelt, sinds begin jaren zestig kwam de Dahlia in beeld. Dit bedrijf maakt ieder voorjaar haar eigen dahliastekken. Naast het telen van dahlia knollen, is dit bedrijf ook actief in het telen van Dahlia als snijbloem.

5. Fa. H.A. van Eeuwijk & Zn.
Het bedrijf van Fa. H.A. van Eeuwijk & Zn. is een gerenommeerd knollen kwekerij. Zij laten tijdens het Holland Dahlia Event een showtuin zien, bestaande uit hun grote assortiment. Ook stellen ze Dahlia´s als snijbloem tentoon. Dit bedrijf heeft zich gespecialiseerd in een buitengewoon goede kwaliteit van de bloemen.

6. FBT
Bij bezoeklocatie Facilitair Bedrijf Tuinbouw is een grote collectie dahlia’s te bezichtigen. Er staan meer dan 500 verschillende Dahlia cultivars. Bijzonder om te bekijken zijn de nieuwkomers van veredelaar Jan van Ruiten met 142 nieuwe cultivars. FBT vertelt graag over de soorten en de mogelijkheden tot samenwerking.

7. Fred de Meulder Export B.V.
Een grote specialist op Dahlia gebied is Fred. de Meulder Export. Deze exporteur handelt al sinds 1898 in dahliaknollen. Er zijn ruim 250 soorten dahlia´s te bewonderen. Dit bedrijf verkoopt dahliaknollen voor landscapers, webshops en verpakt voor retail. Ze zijn gespecialiseerd in het leveren van dahlia knollen aan professionele snijbloemenkwekers.

8. Kasteel Keukenhof
Bij Kasteel Keukenhof staan van half juli tot oktober ruim 150 soorten dahlia´s in bloei. Op 21 september vindt er de officiële opening plaats van het Holland Dahlia Event. Dan wordt de corsowagen “Fenix” onthuld, die speciaal voor de Keukenhof Dahlia Dagen opnieuw wordt gestoken met dahlia´s. Op 25 augustus organiseert Kasteel Keukenhof leuke evenementen voor het publiek.

9. P.J.M. van Schie V.O.F.
Kwekerij P.J.M. van Schie V.O.F. begon in 1978 met het telen van dahlia´s en al gauw werd ook de stekproductie opgestart. Het assortiment en de productie is verder uitgebreid. Tijdens het Holland Dahlia Event zijn er in de showtuin zo´n 140 soorten te zien, waaronder de eigen Jumbo serie (grootbloemig), de Pacific serie (rijkbloeiend) en tientallen nieuwe zaailingen.

10. Weijers Blooming Dahlias
Op kwekerij Weijers Blooming Dahlias is de vierde generatie dahliakwekers actief. Ze zijn gespecialiseerd in de teelt van dahliaknollen en de buitenteelt van dahlia´s als snijbloem. Inkopers en exporteurs kunnen hier terecht voor een exclusief assortiment dahlia’s, van meer dan 230 verschillende cultivars. Deze zijn geschikt voor droogverkoop, bloementeelt en pottenteelt.

Kijk voor meer informatie over de bezoeklocaties op www.hollanddahliaevent.com.